Hodinky měsíce května 2024: Nepřehlédnutelný elegán Bulova a legendární potápky Citizen

Těm z vás, kteří pravidelně sledují náš blog určitě neuniklo, že každý měsíc přicházíme s krátkým představením vybrané dvojice hodinek. A tak ani v květnu nemůžeme naše věrné čtenáře ochudit o další zajímavé čtení v podobě dvou recenzí, které jsou již tradičně součástí rubriky Hodinky měsíce.

V květnových hodinkách měsíce se dozvíte, čím si zmíněné modely zaslouží pozornost, ale také na vás čeká i letmý náhled do jejich historie. Dnes se blíže podíváme na nepřehlédnutelného elegána Bulova Jet Star 96B401 a sportovní potápky Citizen Promaster NY0100-50ME, které doprovází velmi zajímavý příběh.

První model, který si pod drobnohled vybral náš kolega Sam, je od značky Bulova, jenž má svůj původ v Čechách. Jedná se o velmi zajímavý kousek v moderním zpracování, avšak s jasnými rysy elegance. Jako naprostý protipól k modelu od Bulovy vybral náš dvorní redaktor Patrik sportovní potápky od značky Citizen, které nepochybně obstojí při každé výzvě, jenž jim připravíte.

Obsah článku

Bulova Jet Star 96B401

Při hledání vhodného modelu se vždy snažím o výběr takových kousků, které budou dostupné pro většinu lidí, ale zároveň jsou schopné se oproti své konkurenci něčím zajímavým odlišit.

Tentokrát jsem se rozhodl sepsat své dojmy z hodinek Bulova Jet Star 96B401. Sice se nejedná o nejlevnější model, který jsem doposud v naší rubrice rozebral, ale jsem přesvědčený, že nejednoho čtenáře určitě mile překvapí.

Většinou chci při představování hodinek krátce nastínit i historii celé značky. Vzhledem k tomu, že tato rubrika je především o věcném vystižení daného modelu, vezmeme to jen velmi krátce.

Historie ve zkratce

U Bulovy je určitě důležité zmínit, že její zakladatel byl původem z Čech a emigroval v druhé polovině 19. století do New Yorku. Tam má Firma dodnes své sídlo, nicméně její produkty jsou vyráběné převážně ve Švýcarsku a Japonsku.

Ve skvělé společnosti

Jedním z nejvýznamnějších modelů, který si asi většina fanoušků vybaví jako první, jsou hodinky Lunar Pilot. Ty se proslavili především tím, že je v roce 1971 vzal na svou misi Apollo 15 astronaut David Scott.

Vedle tohoto ikonického kusu můžeme ale v produktové řadě Bulovy najít právě i model Jet Star, který má také kořeny v turbulentní éře 70. let, a jak si za moment ukážeme, pro své majitele umí nabídnout hodně muziky za zajímavou cenu.

Moderní iterace s referencí 96B401 samozřejmě oproti původním verzím nese určitě odlišnosti, nicméně stále zůstává do značné míry věrná originálnímu designu. V celé modelové řadě můžeme najít hned několik barevných variant od zlaté až po antracitovou, každopádně mě zaujala především verze se sytě červeným číselníkem, takže na tu se zaměříme nejblíže.

Najít dnes hodinky na běžné nošení v cenové kategorii deseti až patnácti tisíc korun není až tak těžké. Pokud se podíváme na množství bateriových modelů vyprodukovaných každý rok, určitě to Jet Starům, co do konkurence nedělá situaci lehčí.

Čím vyniknou?

Čím se tedy vlastně odlišují od všech ostatních? Je toho vícero, ale už na první pohled je samozřejmě dobré zmínit krásně sytou barvu číselníku, který má navíc velmi pěkně zpracovaný sunburst efekt. Díky tomu působí hodinky na slunci velmi hravě a pohled na ně rozhodně jen tak neomrzí.

Když je nasadíme na zápěstí, tak k celkovému dojmu určitě přispívá i kombinace leštěného povrchu z přední části pouzdra a lunety společně s broušenými boky. Za zmínku stojí také pěkné detaily v podobě červených „tyčinek“ na indexech a ručkách.

Vysokofrekvenční quartz v srdci hodinek

Velkým ozvláštněním je ale i samotný strojek, který hodinky pohání. O levný quartz z nějaké neznámé čínské továrny se zde rozhodně nejedná. Bulova se totiž rozhodla všechny modely Jet Star osadit podobným strojkem, který používá zároveň i u Lunar Pilotů.

Najdeme zde tím pádem vysokofrekvenční quartz pracující na kmitočtu 262 kHz. To je přibližně 8x více, než je tomu u běžných kalibrů poháněných baterií a kromě krásně plynulého pohybu vteřinové ručičky jsou hodinky schopné dosahovat odchylky okolo pouhých 5 sekund za měsíc. Někoho by možná mohlo napadnout, zda tyto parametry přicházejí i s nějakými kompromisy, nicméně já musím upřímně říci, že jsem žádné nenašel.

Parametry, které potěší

Ze samotného designu a barevného provedení tohoto modelu jsem zcela narovinu nadšený. Hodinky mě nezklamaly ani co se týče parametrů – již zmíněný vysokofrekvenční strojek, safírové sklíčko a klasické pouzdro z nerezové oceli jsou zkrátka pěkné specifikace. Jediné co by mohlo zamrzet je voděodolnost do pouhých 5 ATM, takže na koupání to úplně není. To už však beru spíše jako detail.

Nositelnost nepřehlédnutelného elegána

Dalším důležitým aspektem je pak samozřejmě i nositelnost na ruce. Zde musím uvést, že po nasazení na zápěstí už jsem o zakoupení tohoto kousku začal zcela upřímně přemýšlet. S rozměrem pouzdra 40 mm a výškou 13 mm jsou tyto hodinky vhodné pro naprostou většinu lidí a dokonce bych si dovolil říci, že opticky vypadají spíše trochu menší než na papíře.

K této variantě se standardně dodává ocelový náramek, ale například u zlaté verze je k dispozici také kožený řemínek. Já osobně bych ale byl s klasickým kovovým tahem spokojen, protože už od pohledu vypadá velmi slušně a robustně, s tím že solidní kvalita je vidět až ke sponě.

Shrnutí

Na základě výše uvedeného nelze tyto hodinky popsat jinak, než jako mimořádně povedené. Žádné zásadní nedostatky zde zkrátka nejsou (resp. já si jich opravdu nejsem vědom), a to ani přesto, že se bavíme o produktu s cenovkou 13 700 Kč. Samozřejmě už se nejedná o malý obnos peněz, na druhou stranu do luxusního segmentu je to ještě kus cesty.

Za sebe tedy mohu říci, že pokud hledáte nějaký kousek se zajímavou historií, pěknými parametry a originálním designem, měly by určitě Bulova Jet Star být jedním z kandidátů na Vašem seznamu.

  • Krásný ciferník
  • Přesný quartz strojek
  • Dobré specifikace a zpracování za dostupnou cenu
  • Voděodolnost pouze 5 ATM
  • Upřímně nic dalšího

Autor recenze: Samuel Švinger

Sam se řadí mezi nejmladší členy týmu, ale i přesto se hodinkám věnuje již několik let. Vždy ochotně poradí s výběrem toho správného kousku a rád sdílí své dojmy i na blogu. Mezi jeho další zájmy patří také sport nebo hudba. Nejoblíbenějšími značkami jsou Casio, Mido nebo třeba americký Ball, avšak rád nosí modely i od ostatních výrobců a nepohrdne ani kouskem ze světa vintage hodinek.


Citizen Promaster Automatic Diver Super Titanium NY0100-50ME

Když se v devadesátých letech italští žabí muži rozhodovali, které hodinky zvolit jako nástroj pro své mise, Citizen byl jasná volba.

Malé, přesto výkonné. Přes své označení divers a vodotěsnost 200 m, byly samotným vojskem testovány v reálném prostředí do hloubky až 500 m!

Obstály a sloužily. Jednalo se dokonce o běžnou produkci, kde je pod vytištěným nápisem Marina Militare vidět odstraněné logo Citizen. Pokud byly dobré pro armádu, budou i pro nás?

Hodinky s příběhem

Léto bylo v plném proudu a když jsem se rozhodoval, jaké hodinky pořídit na letní dobrodružství, Citizen byl jasná volba. Z předešlých dobrých zkušeností se značkou, jsem jako model zvolil právě promastery s označením NY0100, které vycházejí z „pracovní“ předlohy italských „žabáků“.

Miluji hodinky s příběhem a pokud ten příběh není tak známý, jako například u hodinek pro francouzské námořnictvo, lákal mě tento model o to víc.

Vlastnosti, které oceníte

Nejnovější Promastery jsou poplatné době a nabízejí parametry o něco lepší, než tomu bylo u původních modelů. Pouzdro má menší rozměry, lepší strojek a designová stránka dostala trochu té blyštivosti. Díky kartáčovanému našedlému titanu však stále působí, že jsou připraveny do akce. Materiál, se kterým původně Citizen přišel a dotáhl ho k dokonalosti, hodinky váží i s tahem pouhých 117 g!

Průměr pouzdra 42 mm a výška 12 mm u potápek není moc obvyklá a pokud připočteme zpracování a oblé hrany, jedná se o každodenní nástroj, který bude tiše pracovat a kolikrát se přistihnete při kontrole, zda hodinky máte stále na ruce.

Skvělý materiál

Díky titanu nejsou v létě „rozpálené“ a v zimě nechladí do ruky. Hodinky jsem nasadil i na paratrooper strap a poprvé mi u hodinek bylo nepříjemné, že o nich nevím. Zvítězil tak dodávaný titanový tah, který s pouzdrem perfektně funguje jako celek. Náramek se oproti ostatním kovovým tahům nezužuje ke sponě, ale v tomto případě mi to nevadí. Jeho šířka je příjemných a obvyklých 20 mm.

Praktické funkce

Musím pochválit funkci jednosměrné lunety. Ta má na rozdíl od obvyklých 120 kliků pouhých 60, a díky titanu působí jakoby dutým dojmem. Funguje však jako dobře namazaný stroj. Vložka je hliníková a pokud máte rádi patinu, pak doporučuji hodinky používat na všechny možné letní hrátky.

Zub času se jistě dříve, či později projeví. Musím však říct, že po roce docela aktivního nošení nepozoruji žádnou vadu na kráse. Baví mě i to, že díky svému zpracování hodinky obstojí i při nějaké neformální večeři, pokud vykouknou z pod rukávu košile.

Funkční design

Modrý ciferník nabízí klasický sunburst efekt a aplikované, stříbrně ohraničené indexy s pověstnými kalhotkami na 12. hodině. Apertura data a dne je na černém věnci, díky čemuž neruší celkový dojem ciferníku.

Pokud jste fanoušci luminiscence, zde si na své přijdete do sytosti. Hodinky mají modrou luminiscenci a luneta na počátečním 12. bodě zelenou. Svítit vydrží až do ranních hodin a po pobytu na slunci doslova září již v lehkém přítmí.

Vše je zaskleno minerálním sklem, což mnozí mohou považovat za nevýhodu, pokud se však ohlédneme za jejich původním posláním, dává to smysl. Minerální sklo je na úkor nějakých těch škrábanců, odolnější vůči přímému nárazu.

Skvělá odolnost

V útrobách pracuje osvědčená klasika Citizen 8204 (v mém případě, i na našem eshopu), s hackingem, rezervou chodu 40 hodin, a systémem Parashock, který přispívá k vyšší odolnosti proti nárazům a otřesům. Výhodou může být i šroubovací korunka, která je zakomponována na levé straně pouzdra. Ze začátku nezvyk, časem rutina, která nijak neomezuje při nastavení času a data, a hlavně nijak neomezuje při pohybu na zápěstí.

Celkové dojmy

Citizen Promaster NY můžeme s klidem zařadit mezi legendy jako je například Seiko SKX. Na rozdíl od SKX je Promaster stále v produkci a navíc, za více než slušný peníz! Toto pouzdro mi natolik vyhovuje, že jsem neváhal a pořídil si Fugu limitovanou edici pro Asijský trh, ale to by již vydalo na jiný příběh 🙂 .

  • ISO 6425 certifikované potápky
  • Lehké a antialergické díky použitému titanu
  • Historické pozadí
  • Pohodlné pouzdro s korunkou na levé straně
  • Celkový poměr cena / výkon
  • Originální design
  • Pro někoho absence safírového skla a keramické vložky lunety
  • Nožky bez provrtaných dírek

Autor recenze: Patrik Zdvíhal

Patrik je v Helveti něco jako dvorní redaktor, který má na starost články, recenze a novinky. Miluje hlavně mechanické potápěčské hodinky, je majitelem quartzových modelů, zejména G-Shock. Oblibu Patrik našel i v microbrandech, a proto v jeho sbírce najdete i méně známé značky.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *